Deze website maakt gebruik van cookies. Deze gegevens worden gebruikt om de website zo goed mogelijk te laten aansluiten bij de wensen en interesses van onze bezoekers. Lees hier meer over in onze privacy statement.

Akkoord

De beste Toscaanse wijnen

De gastronomie in Toscane is overweldigend. Nadat ik een blog heb geschreven over de Toscaanse streekproducten die veel worden gebruikt en wereldwijd beroemd zijn, is het nu tijd voor de andere kant. De andere kant van de gastronomie, namelijk de wijnen. Als je in Toscane komt, zie je overal om je heen olijfgaarden en wijngaarden. Of beter gezegd, hele wijnstreken, want die heb je in Toscane genoeg. In dit blog zetten ik de beste Toscaanse wijnen op een rij!

Chianti

De wijnstreek Chianti is één van de grootste in Europa. In de eerste jaren was het alleen een kleine streek ten zuiden van Florence. De wijn is echter zo goed in de smaak gevallen dat de streek nu van Pisa tot Arezzo loopt, en dat is al 160 km! Deze wijn wordt gemaakt van de Sangiovese-druif, die onwijs goed tegen schommelingen in temperaturen kan en die veel zon nodig heeft. De Chianti is onderhand de bekendste van Italië en wordt over de hele wereld gedronken.

Kenmerken: fris & fruitig en helder rood van kleur.
Lekker bij: pasta’s en rundvlees.

chianti-mountains-518459_1920

Brunello di Montalcino

Deze wijn wordt in de provincie Siena, vlakbij de stad Montalcino, gemaakt en is naast de Chianti ook een populaire rode wijn. Deze wordt ook gemaakt van de Sangiovese-druif, maar de Brunello lagert veel langer op vat. Dat is ook één van de redenen dat deze wijn één van de duurste van Italië is. Een fles van een goed jaar kan voor honderden euro’s verkocht worden. Dus zeker niet te missen in het rijtje van de beste Toscaanse wijnen!

Kenmerken: stevig en kruidig.
Drinken bij: stoofvlees, wild.

brunello-di-montalcino

Vino Nobile di Montepulciano

‘De koning van alle wijnen’, zo noemde de dichter Francesco Redi de Vino Nobile. Deze wijn wordt geproduceerd in Siena, vlakbij de stad Montepulciano. Deze behoort niet alleen tot de beste Toscaanse wijnen, maar zelfs tot de beste Italiaanse wijnen. Na 3 jaar lageren op vat, is de wijn goed voor de verkoop. En die gaat de hele wereld over!

Kenmerken: elegant, subtiele kersensmaak.
Drinken bij: kalfsvlees en parelhoen.

Wit?

Waar zijn dan de witte wijnen? Toscane is een ster in rode wijnen, maar de witte wijnen zijn niet hoog in de classificaties gekomen. Maar toch is er één die wel erg goed is en die ik dan ook graag even benoem: Vernaccia de San Gimignano. Deze wijn uit het gelijknamige stadje wordt alleen hier geproduceerd en bijna alle druiven worden voor deze droge witte wijn gebruikt.

Kenmerken: muskaatachtig.
Drinken bij: vis en pasta.

Wat is jouw favoriet?

Ben jij ook een fan van Toscane?

Word ook blogger »

« Terug naar overzicht

Toscana.nl